Schapen
Home Over ons Schapen

Schapen

Een schaap is een prooidier. De wolf is hun bekendste vijand. Daarom leven schapen in kuddes en kunnen ze, door zo dicht mogelijk op elkaar te blijven, de groep beschermen. Schapen die van de kudde afdwalen, lopen gevaar! In onze kudde zijn de schapen gewend aan de honden, maar ze houden wel afstand. Je weet natuurlijk maar nooit. Onze schapen zijn voorspelbaar, maar er zitten ook bijzondere karakters tussen. Zij zorgen voor een extra uitdaging voor zowel de honden als de mensen. Bij Sheepdogexperience werken we met verschillende schapenrassen.

Herdwicks

De eerste Herdwicks werden door Vikingen in het Verenigd Koninkrijk achtergelaten. De naam Herdwick stamt van het oude Noorse ‘herdvyck’ en betekent ‘schapenweide’. Herdwicks worden nog steeds een paar keer per jaar uit de heuvels van het Lake District gehaald, met behulp van Border Collies, om ze op een plek te verzamelen. Daar worden ze gecheckt of geschoren. Herdwick-lammeren worden buiten geboren, zonder hulp van mensen. Ze zijn grotendeels zwart bij de geboorte, vaak met witte plekken aan de ogen en oren. Hun vacht wordt lichter naarmate ze ouder worden. Herdwicks zijn geen makkelijke schapen voor onze honden, maar met teamwork lukt het altijd!

Skuddes

Onze kleinste schapen zijn Skuddes. Een oersterk schapenras uit het Baltisch gebied en Zwitserland. Ze hebben niet veel nodig om te kunnen overleven. Onze Skuddes hebben een luxeleven. Altijd sappig groen gras of kruidig hooi beschikbaar. Ze zijn misschien wel klein, maar ze zijn razendsnel. Alleen een snelle Border Collie kan ze bijhouden.

Drents heideschaap

Dit is het oudste schapenras op het vasteland van West-Europa. Drenten overleven prima op schrale heidegrond. Hun vacht is prachtig en wordt graag gebruikt door mensen die vilten of wol willen spinnen. Onze Drenten zijn vriendelijke schapen die niet zo bang zijn voor mensen. Let maar op, als er een hond in de buurt is, zullen ze al heel snel dicht bij jou komen staan!

Een mens is een kuddedier

Wij, mensen, willen graag uniek zijn. Toch kan kuddegedrag ons veel brengen. Samen ben je namelijk sterker, slimmer en sneller. Bij ons kun je ervaren hoe slim schapen omgaan met het zoeken naar oplossingen. Alleen als je begrijpt welk pad de schapen zouden willen nemen, kun je samen met hen op weg.