Border Collie
Home Over ons Border Collie

Border Collie

Border Collies komen oorspronkelijk uit de grensstreek tussen Engeland en Schotland. Hier heeft hij zijn naam en faam verworven en is zelfs vernoemd naar dit gebied: the Scottish Borders. Het zijn echte oerhonden en staan nog het dichtst bij de wolf. Wolven gebruiken een specifieke tactiek bij de jacht: eerst focussen ze op de prooi (we noemen dat: eye), dan besluipen ze hun prooi en op het juiste moment achtervolgen ze om te doden. Schapendrijvers trainen hun honden om dat laatste deel achterwege te laten. Zie je een Border Collie schapen drijven? Dan zie je een wolf zijn prooi besluipen. Al dat gedrag staat in de genen van de hond geschreven.  

De Border Collies van Sheepdog Experience komen uit Wales, waar de beste schapendrijvers ter wereld wonen. In de ruige heuvels en bergen halen de honden de schapen van hun bazen op. Geheel zelfstandig, op plekken waar mensen niet makkelijk kunnen komen. Het is gevaarlijk werk. Zonder de honden hebben de schaapherders geen bestaansrecht. Dat was 9000 jaar geleden zo, en dat geldt nog steeds.

Een hecht team

Omdat herder en schapenhond een zo’n hecht team zijn, zijn de overeenkomsten met een ‘mensenteam’ zo duidelijk te zien:
– begrijpen wat een ander nodig heeft
– teamspeler
– in staat om zelfstandig te opereren
– gefocust
– leergierig
– efficiënt
– laat natuurlijk leiderschap zien
– is (af en toe) intelligent ongehoorzaam

Dwaalt de herder? Dan dolen de schapen.

Als een team tijd doorbrengt met Border Collies en schapen, zie je de parallellen snel genoeg. Een team werkt goed als er optimaal gebruik wordt gemaakt van alle verschillende aanwezige kwaliteiten. Komen die van jou goed uit de verf in je team? Doe jij de dingen waar je hart ligt? Dan komt jouw team tot bloei. Dan zullen de schapen precies gaan waar je ze hebben wilt.